KOGNITIIVINEN LYHYTTERAPIA

Mitä se tarkoittaa?

Tarkoittaa yleensä noin 5 -20 terapian istuntoa. Terapia pitää sisällään keskustelua, rentoutusharjoitusta (hengitysharjoitus), läsnänolon opettelua, erilaisia tehtäviä, mielenharjoitteita, mielikuvaharjoitteita, ehkä käytösharjoitteita, roolinvaihdon harjoitteita ym. tämän terapian monia mahdollisuuksia asiakkaan tarpeen ja yhteisen sopimamme mukaisesti. Sinä asiakkaanani määräät tahdin ja etenemisvauhdin. Tehtävissäkin yleensä annan ainakin kaksi vaihtoehtoa, kumpi sinusta juuri nyt tuntuisi paremmalta tehdä. Minä olen kartta, sinä olet kulkija. Teemme yhdessä mielenkiintoista matkaa sisäiseen maailmaasi.

Pääasialliset työkalumme ovat ajatukset, tunteet ja toimintatavat.

Kuinka monta istuntoa tarvitaan ja kuinka usein? 

Suurimmalla osalla  asiakkaistani alle kymmenen istuntoa on yleensä riittänyt vähintään jonkin asteisen avun saamiseen. 
Suositus on aloittaa ensimmäiset istunnot noin viikon välein. Istuntojen väli on hyödyllistä pitää suunnilleen siinä. Jos istuntojen väli venyy pitkäksi, saatamme ikään kuin aloittaa alusta toistemme kanssa. 
Onnistumiseen  ja istuntojen määrään vaikuttaa yhtä paljon kummankin osuus. Kuten tietysti paljon myös se, mikä on ongelmasi. Jokainen olemme  yksilöitä, joten aika ja käyntikerrat saavat myös olla. Joku haluaa käydä vielä, kun minusta asia on jo selvä. Jokainen saa käydä niin monta istuntoa, kuin kokee apuani ja tukeani tarvitsevansa. Kunhan ei mene vuosiin, joka ei enää ole lyhytterapiaa

Minin tämä terapia sopii?
Tämä terapia sopii hyvin moneen ongelmaan.  Tutkitusti mm. masennuksen, ahdistuksen, itsetunto-ongelmien, ihmissuhdeongelmien, riippuvuuksien... hoitoon. Merkitsevää on, että olen sinulle sopiva terapeutti ja että molemmat olemme rehellisesti ja avoimesti mukana matkalla.  Yleensä olen päässyt melko helposti asiakkaitteni kanssa hyvään luottamussuhteeseen, joka on säilynyt. Se on välttämätöntä onnistumisemme kannalta. 
Soita puhelinaikaan, niin kerron miten ehkä sinun ongelmaasi voin olla apuna. Kiitos! 
Sovimme samalla haluttaessa ensimmäisen istuntomme ajan. 
Terapeutin persoonan on todettu olevan hyvin tärkeä terapian tuloksellisuuden kannalta. 
Sinä ja minä kuitenkin molemmat vaikutamme yhtä paljon, koska terapia on yhteistoimintaa. Minulla on ollut melko erilaisia asiakkaita. Ehkä suurin osa on hakenut apua ihmissuhteisiinsa tai suhteeseen. Useimmin valitettavasti turhan myöhään, jolloin suhde ei ehkä enää ole ikään kuin pelastettavissa. Liian aikaisin ei apua, selvyyttä asioihin voine koskaan kai  hakea. Onneksi vaikuttaa, että nuoret ovat nykyään valveutuneita ja saattavat tulla tutkimaan itseään heti, kun joku menee pieleen. Jos suhteessa molemmat haluavat selvittää asiat, onnistumisen mahdollisuudet ovat suuret<3

Tunnelukkoterapia

Olen tehnyt runsaat kymmenen vuotta pääasiassa  tunnelukkoterapiaa yhdistellen tarpeen mukaan muita kognitiivisen terapian alueita.  Olemme yleensä saaneet yhteistoimin tunnelukon valtaa nujerrettua.  Olen saanut hyvää palautetta asiakkailta. Kiitos heille, kun ovat myös itse olleet rehellisesti yhteistoiminnassa.

Tunnelukkotesti on usein hyödyllinen tehdä joka tapauksessa. Www.skeematerapia.fi - sivulta löydät testin. Voit tehdä sen halutessasi ennen ensimmäistä istuntoa ja toimittaa minulle viimeistään siihen. Mikäli elämääsi häiritsee esim. toistuvasti sama ongelma, kyseessä voi olla tunnelukon valta ja silloin tämän terapia saattaa olla paras vaihtoehto sinulle. Kognitiivinen terapia on hyvin tutkittua ja moneen asiaan toimivaksi todettua terapiaa. Sovimme yhdessä terapian muodon ja sitä voi tarvittaessa vaihtaa. 

Tunnelukon vallan taituttua asiakas tuntuu aivan kuin kaunistuvan silmissä. Se on upeaa ja usein näen sen hänen saapuessaan seuraavaan istuntoon. En tietysti tällaista voi luvata, mutta näin olen monesti kokenut. :)

HOT 

Hyväksymis- ja omistautumisterapiaa käytän pääasiassa, mikäli asiakas haluaa keskittyä tulevaan. Käytän tätä hyvin mielelläni, jos ei ole ikään kuin välttämättömältä tuntuvaa tarvetta tehdä tunnelukkoterapiaa. Tässä tarvitaan luottamusta ammattitaitooni. Terapian muoto ei ole ratkaiseva, vaan sen sopivuus asiakkaalle. Siksi ehdotan ja päätämme muodon yhdessä. Joskus ei ehkä kaikkein paras voi toteutua, jos esim. asiakkaan voimavarat eivät riitä. Ei ole pakko kiirehtiä, pääasia joskus voi olla vähäinenkin helpotusta hankalaan. 


MUKSUOPPI 

Sopimuksen mukaan
- Tämä on psykiatri Ben Furman in työtovereineen kehittämä ratkaisukeskeinen menetelmä lasten ongelmien ratkaisuissa. Kävin kurssin korona- aikana 2020. Tästä minulle ei vielä ole suuresti kokemusta, mutta koska lastentarhanopettajana toimin runsaat kolmekymmentä vuotta, tuo menetelmä on entuudestaan jonkin verran tuttu. Lisäksi nämä asiat ovat paljolti yhteneviä myös kasvatustieteen näkökulmasta. 

Ajan saat varattua soittamalla p. 045 7831 3445 Ma 16-17 puhelinaikaan. 

Mikäli kysyttävää lähetä viesti WhatsApp 045 7832 0318 tai tervemina1@gmail.com. Kiitos!


Ps. Luethan vain asiantuntijoiden oikeaa tietoa, kiitos! Tänä päivänä hyvin moni kuvittelee olevansa terapeutti tmv. ja nettissä väärää ja/tai vinoutunutta tietoa on valitettavan paljon saatavilla.   🌹