KOGNITIIVINEN LYHYTTERAPIA

Mitä se tarkoittaa?


Tarkoittaa yleensä noin 5 -20 terapian istuntoa. Terapia pitää sisällään keskustelua, rentoutusharjoitusta, läsnänolon opettelua, erilaisia tehtäviä, mielenharjoitteita, mielikuvaharjoitteita, ehkä käytösharjoitteita, roolinvaihdon harjoitteita ym. Tämä terapia sisältää monia mahdollisuuksia asiakkaan tarpeen ja yhteisen sopimamme mukaisesti. Sinä asiakkaanani määräät tahdin ja etenemisvauhdin. Tehtävissäkin yleensä annan ainakin kaksi vaihtoehtoa, kumpi sinusta juuri nyt tuntuisi sopivammalta tehdä. Minä olen kartta, sinä olet kulkija. Teemme yhdessä mielenkiintoista matkaa sisäiseen maailmaasi.
Tuskin ikinä kadut tätä matkaasi.  

Pääasialliset työkalumme ovat ajatukset, tunteet ja toimintatavat. Nämä pääsääntöisesti keskustellen ja erilaisia tehtäviä tehden. 

Kuinka monta istuntoa tarvitaan ja kuinka usein? 

Suurimmalla osalla  asiakkaistani alle kymmenen istuntoa on yleensä riittänyt vähintään jonkin asteisen avun saamiseen. 
Suositus on aloittaa ensimmäiset istunnot noin viikon välein. Istuntojen väli on hyödyllistä pitää suunnilleen siinä. Jos istuntojen väli venyy pitkäksi, saatamme ikään kuin aloittaa alusta toistemme kanssa. 
Onnistumiseen  ja istuntojen määrään vaikuttaa yhtä paljon kummankin osuus. Kuten tietysti paljon myös se, mikä on ongelmasi. Jokainen olemme  yksilöitä, joten aika ja käyntikerrat saavat myös olla. Joku haluaa käydä vielä, kun minusta asia on jo selvä. Jokainen saa käydä niin monta istuntoa, kuin kokee apuani ja tukeani tarvitsevansa. Kunhan ei mene vuosiin, joka ei enää ole lyhytterapiaa

Mihin tämä terapia sopii?
Tämä terapia sopii hyvin moneen ongelmaan.  Tutkitusti mm. masennuksen, ahdistuksen, itsetunto-ongelmien, ihmissuhdeongelmien, riippuvuuksien... hoitoon. Merkitsevää on, että olen sinulle sopiva terapeutti ja että molemmat olemme rehellisesti ja avoimesti mukana matkalla.  Yleensä olen päässyt melko helposti asiakkaitteni kanssa hyvään luottamussuhteeseen, joka on säilynyt. Se on välttämätöntä onnistumisemme kannalta. 
Soita puhelinaikaan, niin kerron miten ehkä sinun ongelmaasi voin olla apuna. Kiitos! 
Sovimme samalla halutessamme ensimmäisen istuntomme ajan. Puhelu ei velvoita ajan varaamiseen. 
Terapeutin persoonan on todettu olevan hyvin tärkeä terapian tuloksellisuuden kannalta. 
Sinä ja minä kuitenkin molemmat vaikutamme yhtä paljon, koska terapia on yhteistoimintaa. Minulla on ollut melko erilaisia asiakkaita. Ehkä suurin osa on hakenut apua ihmissuhteisiinsa tai jossakin tilanteessa olon  vaikeuteen. Usein valitettavasti turhan myöhään. Liian aikaisin ei apua, selvyyttä asioihin voine koskaan kai  hakea. Onneksi vaikuttaa siltä, että nuoret ovat nykyään valveutuneita ja saattavat tulla tutkimaan itseään heti, kun jokin menee pieleen. Jos suhteessa molemmat haluavat selvittää asiat, onnistumisen mahdollisuudet ovat  hyvät<3

Tunnelukkoterapia

Olen tehnyt runsaat kymmenen vuotta pääasiassa  tunnelukkoterapiaa yhdistellen tarpeen mukaan muita kognitiivisen terapian alueita.  Olemme yleensä saaneet yhteistoimin tunnelukon valtaa nujerrettua.  Olen saanut hyvää palautetta asiakkailta. Kiitos heille! <3 Kognitiivinen terapia on hyvin tutkittua ja moneen asiaan toimivaksi todettua terapiaa. Sovimme yhdessä terapian muodon ja sitä voi tarvittaessa vaihtaa. 

Tunnelukon vallan taituttua asiakas tuntuu aivan kuin kaunistuvan silmissä. Se on upeaa ja usein näen sen hänen saapuessaan seuraavaan istuntoon. En tietysti tällaista voi luvata, mutta näin olen monesti kokenut. :)

HOT 

Hyväksymis- ja omistautumisterapiaa käytän pääasiassa, mikäli asiakas haluaa keskittyä tulevaan. Käytän tätä hyvin mielelläni, jos ei ole ikään kuin välttämättömältä tuntuvaa tarvetta tehdä tunnelukkoterapiaa. Tässä tarvitaan luottamusta ammattitaitooni. Terapian muoto ei ole välttämättä ratkaiseva, vaan sen sopivuus asiakkaalle. Siksi ehdotan ja päätämme muodon yhdessä. Joskus ei ehkä kaikkein paras voi toteutua, jos esim. asiakkaan voimavarat eivät riitä. Ei ole pakko kiirehtiä, pääasia joskus voi olla vähäinenkin helpotusta hankalaan asiaan. 


MUKSUOPPI 

Sopimuksen mukaan
Tämä on psykiatri Ben Furman in työtovereineen kehittämä ratkaisukeskeinen menetelmä lasten ongelmien ratkaisuissa. Kävin kurssin korona- aikana 2020. Tästä minulle ei vielä ole suuresti kokemusta, mutta koska lastentarhanopettajana toimin runsaat kolmekymmentä vuotta, tuo menetelmä on entuudestaan jonkin verran tuttu. Lisäksi nämä asiat ovat paljolti yhteneviä myös kasvatustieteen näkökulmasta. 

Ajan saat varattua soittamalla p. 045 7831 3445. Varmimmin tavoitat minut ma 16-17. 

Mikäli yleistä kysyttävää lähetä viesti WhatsApp 045 7832 tai tervemina 1@gmail.com. 


Ps. Netistä löytyy paljon kaikkea, mikä ei välttämättä tue tutkimusta. Luethan vain asiantuntijoiden julkaisemaa tietoa, kiitos!   🌹